Napolitanska pizzor, vad är det?

Till napolitanska pizzor så använder man ett Tipo 00-mjöl som har helt andra egenskaper än det mjöl som man använder till ”svenska pizzerior” Tipo 00-mjölet är mycket starkare än det svenska pizzamjölet och absorberar mer vatten samt klarar av att bakas i högre temperaturer.

Mjölet finns att köpa hos några få italiensk grossister men det blir ofta returnerat av pizzeriaägare och anledningen som ges är ”det går inte och baka med det här mjölet”. Det går definitivt att baka med det här mjölet, men det krävs kunskap. När vi gör våran deg tar vi hänsyn till temperaturen på mjölet vilket är avgörande för temperaturen på vattnet en annan viktig faktor är årstiden lite mer jäst på vintern än på sommaren. Vi låter också vår deg kalljäsa i 72 timmar innan vi använder den och därför kommer du inte få den ”pizzaklumpsmätta” känslan i din mage, vår deg är mogen innan vi använder den. En annan viktig del är tillredningen av degen och här spelar det stor roll hur länge degen “går” i degblandare, när man tillsätter salt samt farten på degblandaren…. och här vill vi vara lite hemliga :-).

Avgörande är också temperaturen i vedugnen, vi bakar våra pizzor på ca 450 grader (därav vårt namn ”450 Gradi”) så pizzorna är färdiga efter ca 90 sekunder.

Tomaterna till tomatsåsen är alltid på en napolitansk pizza San Marzano-tomater, dessa söta tomater växer i Neapelområdet, när vi får våra San Marzano-tomater (kallas Ferrari-tomater) så passerar vi dom för att bli av med skal och kärnor för det är i kärnorna beskan sitter.

Karakteristiskt för den napolitanska pizzan är den tjockare kanten (ca 2 cm) som är lite bränd, vi har alltså inte glömt din pizza i ugnen. (googla napolitanska pizzor så kan du få se underbara skapelser).

Vår deg väger 300-310gr svenska pizzerior väger den ca 160-180gr.
Inom ett år eller två så tror vi på 450 Gradi att det kommer fler bra pizzerior i Sverige, och att statusen på pizzan kommer att gå ifrån ”fyllemat” till Statusmat.

Smaklig pizza önskar vi på 450 Gradi!